De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (2024)

Lees hier een korte samenvatting

In het kort: dit zijn de beste Nederlandse series op NPO

NPO is dé streamingdienst voor programma’s en series van eigen bodem. Maar welke Nederlandse series moet je nu echt gezien hebben? Dit zijn volgens ons de beste Nederlandse series op NPO:

  1. De Joodse Raad
  2. Oogappels
  3. Penoza
  4. Het jaar van Fortuyn
  5. De stamhouder
  6. A’dam – E.V.A
  7. De luizenmoeder
  8. Bodem
  9. Hollands Hoop
  10. Dertigers

Met een VPN-verbinding kun je overal ter wereld naar NPO Start en NPO Plus kijken. Alles wat je hoeft te doen is verbinding maken met een Nederlandse server. Onze aanrader hiervoor is NordVPN. Deze provider heeft namelijk een groot aanbod van snelle servers in Nederland.

NordVPN

Aanbieding

Krijg tot 62% korting + 3 maanden gratis bij een tweejarig abonnement!

Bezoek NordVPN

Lees hieronder meer over de tien beste Nederlandse series op NPO.

De beste Nederlandse series kijk je via NPO. NPO Start en NPO Plus zijn dan ook dé streamingkanalen voor de liefhebber van Nederlandse series. NPO Start is gratis voor iedereen in Nederland toegankelijk. NPO Plus is de betaalde streamingdienst van de NPO met een groter aanbod.

Maar welke Nederlandse series moet je nu echt gezien hebben? Dat hebben we voor je op een rijtje gezet. Je hoeft alleen nog maar te kiezen!

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus

Met NPO Start kijk je de nieuwste series van NPO gratis online. Met NPO Plus kun je ook series die al langer geleden uitgezonden zijn online streamen of juist vooruitkijken. NPO Start is beschikbaar in Nederland en NPO Plus in de hele EU.

Wil je op vakantie ook genieten van de beste Nederlandse series? Dan heb je een VPN nodig. Met een VPN-verbinding kun je jouw eigen IP-adres verbergen. In plaats daarvan krijg je het IP-adres van de gekozen VPN-server. Door een server in Nederland te kiezen, kun je overal ter wereld een Nederlands IP-adres krijgen.

Daardoor lijkt het alsof je in Nederland bent en kun je onbeperkt streamen via NPO Start en NPO Plus. Onze aanrader hiervoor is NordVPN. Deze provider heeft veel snelle servers in ons land. Als je nu een abonnement afsluit op NordVPN, krijg je direct 62% korting.

Neem direct een abonnement op NordVPN

In deze lijst vind je de beste Nederlandse series op NPO Start en Plus. De series zijn geordend op IMDb-score met de beste series bovenaan.

1. De Joodse Raad

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (2)

Deze sterke dramaserie is een van de beste series van dit moment. Het pakkende drama vertelt het complexe verhaal van de Joodsche Raad, het contactorgaan tussen de nazi’s en de Joodse Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voormannen David Cohen en Abraham Asscher willen via diplomatieke wegen de Joden beschermen, maar moeten een steeds huiveringwekkender beleid uitvoeren. Acteur Pierre Bokma blinkt uit in zijn weergave van David Cohen die tot het einde blijft onderhandelen én meebuigen.

De dramaserie toont in vijf afleveringen de pijnlijke spagaat waarin hij terechtkomt, vooral door de confrontatie met zijn dochter die wel in verzet komt. Regisseur Paula van der Oest brengt het onderwerp terecht behoedzaam en met nuance in beeld.

SpecificatiesToelichting
Genre:Oorlogsdrama
Cast:Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx
Beschikbare seizoenen:1
Beschikbaar op: NPO Start

2. Oogappels

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (3)

Het concept van deze kijkcijferhit is eigenlijk heel eenvoudig; vier gezinnen zijn met elkaar verbonden doordat de ouders elkaar kennen en hun kinderen op dezelfde middelbare school zitten. Dat is de basis om zowel puberperikelen als de problemen van de ouders uit te lichten.

Herkenbaarheid zowel bij de oudere als de jongere generatie is wat het succes van deze Nederlandse serie verklaart. En hoewel er redelijk wat drama voorbij komt – van echtscheidingen tot carrièreproblemen – is Oogappels ook een luchtige feelgood-serie.

SpecificatiesToelichting
Genre:Drama
Cast:Bracha van Doesburgh, Ramsey Nasr, Jeroen Spitzenberger, Mike Libanon en Malou Gorter
Beschikbare seizoenen:Seizoen 1 t/m 5
Beschikbaar op: Seizoen 5 is beschikbaar op NPO Start, eerdere seizoenen kijk je via NPO Plus

3. Penoza

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (4)

De brave huismoeder Carmen van Walraven (gespeeld door Monic Hendrickx) groeit na de dood van haar man uit tot een gevaarlijke drugsgangster. Penoza is een mix van geweld en (familie)drama, want Carmen moet ook aan haar kinderen denken.

Deze goede serie heeft inmiddels remakes in verschillende landen waaronder de VS, Zweden, Polen en Slowakije. In Zweden is de remake al toe aan het derde seizoen, in Nederland staat de teller al op vijf seizoenen. In het laatste seizoen blijkt dat alle daden consequenties hebben.

SpecificatiesToelichting
Genre:Misdaad
Cast:Monic Hendrickx, Niels Gomperts, Sigrid ten Napel, Stijn Taverne en Raymond Thiry
Beschikbare seizoenen:Seizoen 1 t/m 5
Beschikbaar op: NPO Plus

4. Het jaar van Fortuyn

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (5)

In deze miniserie staan de politieke jaren tijdens de opkomst van Pim Fortuyn centraal. Het verhaal draait over Fortuyn zelf, zijn secondant Mat Herben en de toenmalige PvdA-lijsttrekker Ad Melkert. Het politiek drama belicht de opkomst van het populisme en toont ook hoe Fortuyn aanvankelijk niet serieus werd genomen.

Regisseurs Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht willen dat de serie meer is dan een biopic en willen vooral het verhaal achter de schermen laten zien. Toch is niet alles in Het jaar van Fortuyn waargebeurd; de regisseurs gaan naar eigen zeggen wel ‘waarachtig om met de historische feiten.’

SpecificatiesToelichting
Genre:Politiek drama
Cast:Jeroen Spitzenberger, Ramsey Nasr, Fedja van Huêt, Frank Lammers en Thijs Römer
Beschikbare seizoenen:Seizoen 1
Beschikbaar op: NPO Plus

5. De stamhouder

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (6)

Eind jaren ’60 wordt Alexander verliefd op de vrijgevochten Ellen. Ze kan er echter niet mee dealen dat zijn vader tijdens de oorlog een SS’er was en verlaat hem. Een maand later verschijnt ze zwanger weer ten tonele. Ze wil het kind houden en met hem trouwen, maar enkel op de voorwaarde dat Alexander zijn familieverleden in de ogen kijkt.

De dramaserie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de journalist Alexander Münninghoff. Het plot is een combinatie van gelaagd oorlogsepos en een intiem familieportret. Alexander ontdekt beetje bij beetje waarom het gezin waarin hij opgroeide zo disfunctioneel was.

SpecificatiesToelichting
Genre:Drama
Cast:Robert de Hoog, Sallie Harmsen, Gijs Scholten van Aschat, Marcel Hensema en Matthijs van de Sande Bakhuyzen
Beschikbare seizoenen:Seizoen 1
Beschikbaar op: NPO Plus

6. A’dam – E.V.A

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (7)

Adam wordt aangereden door zijn buurvrouw Eva en valt vervolgens als een blok voor haar. De serie draait om het jonge stel, maar binnen elke aflevering is er ook een aparte verhaallijn over andere Amsterdammers. A’dam – E.V.A toont daarmee ook de diversiteit van de grote stad.

A’dam – E.V.A. werd door de Volkskrant uitgeroepen tot de beste Nederlandse dramaserie sinds 1990. Na drie seizoenen is aan een van de succesvolle Nederlandse series echter helaas tot een einde gekomen.

SpecificatiesToelichting
Genre:Drama
Cast:Teun Luijkx, Eva van de Wijdeven, Rick Paul van Mulligen, Sanne den Hartogh en Urmie Plein
Beschikbare seizoenen:Seizoen 1 t/m 3
Beschikbaar op: NPO Plus

7. De luizenmoeder

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (8)

Wie kent deze satire niet? De Luizenmoeder speelt zich af op een basisschool en spot met het gedrag van ouders en schoolpersoneel. Centraal staat moeder Hannah die haar weg zoekt in de wereld van de moedermaffia, de schoolpleinregels en de verjaardagsprotocollen.

De serie staat bekend om zijn ongemakkelijke humor die speelt met vooroordelen en die spot met de hiërarchie in de ouderparticipatie. Vermakelijk is het zeker! Inmiddels is er ook een film en zijn er Vlaamse en Duitse remakes van de serie.

SpecificatiesToelichting
Genre:Komedie
Cast:Jennifer Hoffman, Henry van Loon, Leny Breederveld en Ilse Warringa
Beschikbare seizoenen:Seizoen 1 en 2
Beschikbaar op: NPO Plus

8. Bodem

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (9)

Bodem is een tragikomedie over de dertiger Cat die zich afzet tegen alles wat burgerlijk is en haar uitvlucht zoekt in drank, drugs en seks. Achter haar zelfdestructieve vluchtpogingen schuilt echter een persoonlijk trauma. Cat zoekt voortdurend naar houvast, maar gaat die houvast tegelijkertijd steeds uit de weg.

Regisseur Eva Crutzen, die ook zelf de hoofdrol vervult, maakte met Bodem een eigenzinnige en persoonlijke serie waarvoor inmiddels ook een tweede seizoen gepland is.

SpecificatiesToelichting
Genre:Tragikomedie
Cast:Eva Crutzen, Meral Polat, Marieke Heebink, Leopold Witte en Steef de Bot
Beschikbare seizoenen:Seizoen 1
Beschikbaar op: NPO Start

9. Hollands Hoop

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (10)

Forensisch psychiater Fokke Augustinus erft het boerenbedrijf van zijn vader en verhuist met zijn vrouw en kinderen naar het Groningse platteland om dit bedrijf te gaan runnen. De boerderij blijkt echter een dekmantel voor een criminele organisatie en Fokke ontpopt zich tot drugsdealer. Zijn kennis van het criminele brein komt daarbij goed van pas.

Hollands Hoop verveelt nooit door een goede mix van genres: thriller, familiedrama en zwarte komedie lopen voortdurend in elkaar over. De misdaadserie won een Gouden Kalf voor de beste televisieserie en een Gouden Krulstraat voor het beste scenario.

SpecificatiesToelichting
Genre:Misdaad
Cast:Marcel Hensema, Kim van Kooten, Martijn Lakemeier, Peter Van den Begin en Cynthia Abma
Beschikbare seizoenen:Seizoen 1 t/m 3
Beschikbaar op: NPO Plus

10. Dertigers

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (11)

Deze dramaserie draait om een groep van acht vrienden die op de drempel van het volwassen leven staan. Door overspel en de sores van het prille gezinsleven komen vriendschappen onder druk te staan. En dan is er ook nog een gedeeld trauma.

Net als bij Oogappels, is herkenbaarheid de succesfactor achter deze serie. Millennials zullen zich ongetwijfeld herkennen in thema’s als het moeizame afscheid van het studentenbestaan. De dramaserie is gebaseerd op het gelijknamige Vlaamse origineel.

SpecificatiesToelichting
Genre:Drama
Cast:Wieger Windhorst, Joy Wielkens, Justus van Dillen, Lykele Muus en Leonoor Koster
Beschikbare seizoenen:Seizoen 1 t/m 4
Beschikbaar op: NPO Plus

Overal ter wereld NPO Start en Plus kijken

NPO Start is alleen beschikbaar in Nederland en NPO Plus alleen binnen de EU. Gelukkig hoef dat je niet tegen te houden om wereldwijd NPO te streamen. Met NordVPN kun je overal ter wereld NPO Start en Plus kijken. Deze provider heeft veel snelle servers in Nederland. Dat maakt NordVPN de ideale VPN-provider om zonder haperingen of vertragingen NPO Start en Plus te streamen.

Stream NPO wereldwijd met NordVPN

Stappenplan: NPO streamen met NordVPN

NPO Start en Plus streamen met NordVPN gaat erg eenvoudig. Met deze stappen kun je wereldwijd de beste series van NPO streamen:

  1. Neem een abonnement op NordVPN. Dat kan nu met 62% korting.

    NordVPN

    Onze keuze

    Aanbieding

    Krijg tot 62% korting + 3 maanden gratis bij een tweejarig abonnement!

    Vanaf

    € 3.09

    9.3

    • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
    • Mooie en elegante applicatie
    • Geen logs

    BezoekNordVPN

  2. Download de software van NordVPN op het apparaat waarmee je NPO wilt streamen.
  3. Open de VPN-app en log in.
  4. Maak verbinding met een server in Nederland. Dat gaat het makkelijkst door op de kaart op Nederland te klikken.
  5. Ga nu naar NPO en je kunt overal naar hartenlust streamen.

Tot slot: nog meer streamen?

Wil je nog meer streamen? Of kun je op de bovenstaande lijst niks van je gading vinden? Dan zijn de volgende artikelen ook interessant voor je:

  • De beste series op NPO
  • De beste films op NPO
  • De beste series op Videoland
  • De beste films op Videoland
  • Beste Nederlandse films op Netflix
  • Beste Nederlandse series op Netflix
  • Beste Nederlandse series op Videoland

Veelgestelde vragen – De beste Nederlandse series op NPO

Heb je nog vragen over de beste Nederlandse series op NPO? Lees dan onze veelgestelde vragen.

Wat zijn goede series op NPO?

Goede Nederlandse series op NPO zijn:

  1. De Joodse Raad
  2. Oogappels
  3. Penoza
  4. Het jaar van Fortuyn
  5. De stamhouder

Ontdek hier de beste series op NPO.

Welke Nederlandse serie moet je gezien hebben?

De Joodse Raad is een nieuwe NPO-serie die je gezien moet hebben. De serie toont de spagaat waarin de voormannen van de Joodse Raad terecht kwamen. Ze willen via diplomatieke wegen de Joden beschermen, maar moeten juist een huiveringwekkend beleid uitvoeren.

Wat is leuk om te kijken op NPO?

Bodem is een leuke tragikomedie op NPO. De serie draait om de dertiger Cat die zoekt naar houvast en tegelijkertijd houvast steeds uit de weg gaat. Maker Eva Crutz heeft met Bodem een eigenzinnige en persoonlijke serie gemaakt die het kijken zeker waard is.

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (13)

Lisanne Vroomen

Techredacteur

Lisanne is een neerlandica met interesse in techniek én een kritische blik. Ze kijkt graag naar de voordelen én nadelen van nieuwe online ontwikkelingen. Ze duikt graag een onderzoek in, maar weet dit ook om te zetten in begrijpelijke taal.

Meer artikelen uit de sectie Streaming

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (14)

Top 10 beste Britse series op Netflix in 2024

5 juni 2024

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (15)

Top 10 beste Nederlandse series op Videoland

17 juni 2024

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (16)

Top 10 beste spannende series op Netflix

6 juni 2024

De 10 beste Nederlandse series op NPO Start en Plus - VPNGids.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6716

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.